Vitalik Buterin Kimdir ve Neden Önemlidir?

Borsa.net
6 min readApr 16, 2022

--

Vitalik Buterin kimdir? Bir süredir kriptodaysanız, muhtemelen insanların onun hakkında konuştuğunu duymuşsunuzdur. Vitalik Buterin, Forbes dergisine göre net değeri 1 milyar doları aşan, Ethereum’un arkasındaki adam olarak bilinir.

Vitalik, merkezi olmayan uygulamalar (dapps) dahil olmak üzere çeşitli işlevleri destekleyebilecek daha genel amaçlı bir blok zinciri oluşturmak için Ethereum’u kurdu. Öyleyse, “Vitalik Buterin kim?” sorusuna derinlemesine bakalım, Ethereum’u ve hayatını keşfedelim.

Vitalik Buterin — İlk Yıllar

Vitalik Buterin, 31 Ocak 1994’te Rusya’nın Moskova Oblastı’na bağlı Kolomna’da doğdu. Babası bir bilgisayar bilimcisi olan Dmitry Buterin’dir. Böylece, genç Vitalik, DNA’sında yerleşik bilgisayar programlamasıyla doğdu.

Ancak Rusya’da uzun süre yaşamadı. Altı yaşındayken ailesi Kanada’ya taşındı. Oraya vardığında, Kanada ilkokulu onu hızla üçüncü sınıfta üstün yetenekli çocuklar programına yükseltti.

Vitalik’in matematik, ekonomi ve programlamada doğal yetenekleri vardı. Hatta o kadar ki, öğretmenleri onu biraz “tuhaf” olarak gördü ve akranları onu bir matematik dehası olarak gördü. Bir kere, kafasında diğer öğrencilerden iki kat daha hızlı üç basamaklı sayıları toplayabilirdi.

Buterin pek sosyal biri değildi ve diğer çocukların keyif aldığı birçok ders dışı etkinliği umursamadı. Abelard Okulu’na (Toronto’da özel bir lise) gittiğinde, Vitalik bilgi susuzluğunu gidermeye karar verdi. Aslında, hayattaki arayışı haline geldi. Akademisyenler dışında onu ilgilendiren tek şey, 2007’den 2010’a kadar hararetle oynadığı World of Warcraft (WoW) idi.

Yıllarca mutlu bir şekilde oynadıktan sonra, oyun büyücüsünün büyüsünden önemli bir bileşeni çıkardığında kendi kendine ağlayarak uyudu. WoW ile yaşanan olumsuz deneyimin Vitalik’e Ethereum’u başlatması için ilham verdiğini söylemek biraz abartı olabilir. Ancak, merkezi kontrol konusundaki görüşünü kesinlikle bozdu.

Kolej Yılları ve Bitcoin

Buterin, Waterloo Üniversitesi’nde koleje gitti ve önemli bir kriptograf ve Tor projesinin eski yönetim kurulu başkanı olan Ian Goldberg için araştırma asistanı olarak çalıştı.

Peki, Vitalik Buterin kim ve Bitcoin’e nasıl girdi? 17 yaşındayken, hayatının işinde bir yön ararken, sonunda babasından Bitcoin hakkında bilgi edinecekti. İlk başta, kripto para biriminden şüphelendi ve değerli metaller onu desteklemediği için herhangi bir değer göremedi. Ancak zamanla bu kavramı takdir etmeyi öğrendi ve büyülendi.

Vitalik, bu deneysel ekonomi hakkında daha fazla şey öğrenmek istedi. Bu nedenle, sektörde iş arayan çeşitli Bitcoin forumlarını aradı ve sonunda Bitcoin Weekly için blog makaleleri yazmaya başladı.

Yazısı, Mihai Alisie adlı Romanya merkezli bir Bitcoin meraklısının ilgisini çekti. Giriş, nihayetinde Vitalik’in 2011’de kurucu ortağı olan Bitcoin Magazine’e, yönlendirdi.

2011 yılında Buterin makale başına yaklaşık beş Bitcoin kazandı. Bugünün standartlarına göre pahalı geliyor ama o zamanlar sadece 3,50 dolar civarındaydı. Daha da önemlisi, 19 yaşındayken Vitalik Buterin, Bitcoin Magazine’in baş yazarıydı.

Beyin Fırtınası Ethereum

2013’te Vitalik, altı ayını diğer ülkelere seyahat ederek, farklı kripto projelerini kontrol ederek ve Bitcoin geliştiricileriyle buluşarak geçirdi. Kısa süre sonra karşılaştığı projelerin kapsamlarının çok “miyop” olduğunu fark etti ve Vitalik, Bitcoin’in üstün bir versiyonunu oluşturabileceğine inandı.

Gördüğü blok zinciri projelerinin kullanıcıya özel işlevselliğini Turing-complete programlama diliyle değiştirmek istedi. Bu yükseltme, tekil, basit bir kullanım durumu olan bir blok zincirini, herhangi bir sorunu çözebilecek daha genelleştirilmiş bir blok zincirine dönüştürebilir. Kesinlikle, Bitcoin’in basit betik dili onu kesmezdi. Ancak fikri reddedildikten sonra Buterin, yeni bir platform olan Ethereum’u yaratmaya karar verdi. O yılın ilerleyen saatlerinde Toronto’ya döndü ve teknik incelemesini yayınladı.

Ethereum Teknik Raporu

Vitalik Buterin, Kasım 2013’te Ethereum teknik incelemesini yazdı. Bitcoin’in geliştiricilerin üzerinde uygulamalar oluşturmasına izin vermek için bir programlama diline ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Bunu başkalarına ileten birkaç arkadaşıyla paylaştı. Sonuç olarak, diğer insanlar onun yeni konseptini tartışmak için iletişime geçti.

Teknik incelemeye ilgi arttı ve 2014’te Vitalik, Miami’deki Bitcoin konferansında Ethereum’u halka tanıttı. Hatta bu yeni merkezi olmayan ağı ve potansiyel kullanım örneklerini anlattığı 25 dakikalık konuşması için bir “ethereum.org” tişörtüyle geldi.

Ocak 2014’te Vitalik’in Ethereum’daki çekirdek ekibi Gavin Wood, Charles Hoskinson, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio ve Joe Lubin’den oluşuyordu. Kısa bir süre sonra grup, geliştirmeyi finanse etmek için ETH’nin (Ethereum’un yerel tokeni) ilk madeni para teklifini (ICO) düzenledi.

ICO, 31.000 BTC (yaklaşık 18 milyon dolar) topladı. Ekip daha sonra İsviçre merkezli kar amacı gütmeyen Ethereum Vakfı’nı kurdu. Vakıf, Ethereum’un gelişimini denetledi. Aynı zamanda, Vitalik 100.000 dolar değerinde “Thiel Bursu” hibesini aldı.

100.000 dolarlık hibeyi aldıktan sonra Buterin üniversiteyi bırakmaya karar verdi. Ne de olsa, seyahat etmek, yazmak ve Ethereum üzerinde çalışmak için çok fazla zaman harcadığı için dersler için çok az zamanı kaldı.

DAO Saldırısı

Ethereum blok zinciri, dapp’ler ve merkezi olmayan otonom organizasyonlar (DAO’lar) oluşturmak gibi çoklu kullanım durumları geliştirdi. Ne yazık ki, acemi blok zinciri Nisan 2016’da DAO’yu piyasaya sürdüğünde, öngörülemeyen olaylarla karşılandı.

DAO, tarihteki en etkili kitle fonlaması kampanyalarından biri haline gelecekti. Ayrıca amacı, Ethereum blok zincirinde ticari ve kar amacı gütmeyen girişimleri organize etmek için merkezi olmayan bir model sunmaktı.

ETH’de hızla yaklaşık 150 milyon dolar topladı. Ancak, bir saldırgan(lar) kod tabanından yararlandı ve DAO’yu 3,6 milyon ETH (o zamanlar yaklaşık 50 milyon dolar) karşılığında hackledi. Ekip hızlı hareket etmeseydi, toplanan ETH’nin üçte biri gidecekti.

Vitalik, DAO Hack’e Tepki Veriyor

Vitalik Buterin, hack’i durdurmak için Ethereum ağını çatallamayı seçti. Ekip, blok zincirini çatallayarak çalınan fonları geri yükleyebilir. Bununla birlikte, gruptaki ademi merkeziyetçilik taraftarları aynı fikirde değildi. Karşı taraflar aralarındaki farklılıkları çözemedi ve böylece iki ayrı blok zinciri bölündü. Ethereum (ETH) yeni blok zinciri olurken, Ethereum Classic (ETC) orijinal blok zincirini korudu.

Çatal tartışmalıydı çünkü merkezi olmayan blok zincirlerinin sansüre dayanıklı olması gerekiyordu ve bu eylem, açık bir merkezi otorite eylemiydi. Hack, ahlaki ve felsefi bir ikilem yarattı.

Hard-Fork Sonrası

ETH, ETC’den daha popüler hale geldi ve Citigroup ve JPMorgan gibi finansal devler de dahil olmak üzere 200’den fazla üyesiyle Enterprise Ethereum Alliance’ın tam desteğini kazandı.

Peki, Vitalik Buterin kimdir ve Ethereum’a olan bağlılığı nedir? Geriye dönüp bakıldığında, o, geliştiriciler ve topluluk, acemi blok zincirinin hayatta kalmasını sağlamak için gerekli adımları attı. Ethereum o zamandan beri 368 milyar dolarlık piyasa değeri ile kripto ekosisteminde bir güç haline geldi.

Vitalik Buterin ve Ethereum 2.0 Yükseltmeleri

Takma adı değiştirmek için yeniden markalaşma çabası başladığından beri, herkes yükseltmeleri “Ethereum 2.0” olarak adlandırmayı sevmiyor. Ancak, eski alışkanlıklar zor ölür.

Bu makale, yükseltmelerin karmaşıklığına girmeyecek, ancak Vitalik, Ethereum’un artan popülaritesinin bir maliyeti olduğunu fark etti. Daha yüksek talep, daha yüksek ağ ücretleri ve belirli sektörleri (DeFi ve farming gibi) ortalama kullanıcı için erişilemez duruma getiren tıkanıklık anlamına geliyordu. Daha fazla bilgi edinmek için Merkezi Olmayan Finans (DeFi) Nedir ? içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Bununla birlikte, yükseltmenin bir parçası olarak, Ethereum, iş kanıtı (PoW) konsensüs mekanizmasından Proof of Stake (PoS) sistemine geçecektir. 2021’deki “StartmeupHK” festivalinde Buterin, ekibin PoS’a geçmek için gereken süreyi hafife aldığını itiraf etti.

Ayrıca Buterin, en umut verici ölçeklenebilirlik çözümünün uzun zamandır beklenen parçalama özelliği olduğunu vurguluyor. Parçalama, yükü yeniden dağıtmak için bir veritabanını yatay olarak bölümlere ayırır, böylece ağ tıkanıklığını azaltırken saniye başına işlemleri (TPS) artırır. Vitalik ayrıca zk-SNARK’lara da ilgi duyuyor.

Birçok yatırımcının Ethereum’un geleceği konusunda heyecanlı olması şaşırtıcı değil.

2014–2022 — Başarılar ve Hayırseverlik

“Vitalik Buterin kimdir?” Sorusunu araştırırken Konu, onun hayırsever çabalarını ve diğer başarılarını göz ardı etmemeliyiz. 2014’te “Thiel Bursu” ödülünün yanı sıra, aynı yıl BT yazılımı için World Technology Network ödülünü de alarak, bu onur için Facebook’tan Mark Zuckerberg’i (şimdi Meta) yendi.

  • 2016

2016’da (DAO saldırısıyla aynı yıl), Vitalik “Forbes 40 Under 40” listesine girdi. Ayrıca blockchain teknolojisi üzerine orijinal araştırma makaleleri yayınlayan bilimsel bir dergi olan “Ledger”ın yayın kurulunda görev yaptı.

  • 2017

Haziran 2017’de Vitalik, Ethereum’un kendi ülkesiyle ekonomik ilişkisini değerlendirmek için St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.

Bağışlar: Makine Zekası Araştırma Enstitüsü’ne 763.970 dolar değerinde ETH yapıldı.

  • 2018

2018 yılında Buterin, “Forbes 30 Under 30” listesine girdi. Ayrıca, Basel Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi tarafından kendisine fahri doktora verildi.

Bu süre zarfında Vitalik’in babası The New Yorker’dan bir makalesinde Vitalik’in blok zinciri filozof-kral rolünü oynamak yerine araştırmaya odaklanmayı tercih ettiğini öne sürdü.

Bağışlar: SENS Araştırma Vakfı’na 2,4 milyon dolar değerinde ETH bağışladı. İnsan ömrünü uzatma ve gençleştirme biyoteknolojilerini araştırır.

  • 2019

2019 yılında Harvard Ph.D. Zoe Hitzig ile işbirliği yaptı. Öğrenci, “Kamu Mallarının Finanse Edilmesi için Esnek Bir Tasarım” adlı bir makale yayınlamak için. Belge, kamu mallarının optimal tedarikini uygulamak için ikinci dereceden oy kullanma yöntemini ortaya koymaktadır.

  • 2020

Bağışları: Yaşlanmayla mücadele için SENS Araştırma Vakfı’na 50.000 dolar.

  • 2021

Bağışları, Hindistan’ın kripto covid yardım fonuna 1,14 milyar dolarlık SHIBA ve insan ömrünü uzatmak için Methuselah Vakfı’na 336 milyon dolarlık ELON içeriyordu.

  • 2022

24 Şubat’ta Vitalik, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme kararını onaylamadığını tweetledi.

--

--

Borsa.net

Döviz, Altın, Emtia ve Kripto Para ile ilgili gelişmeleri takip edebilirsiniz. - https://www.borsa.net/